5.nädal

Schaffhausen

Päev algas lühikese rongisõiduga(30 minutit) Schaffhausenisse, mis on Reini jõe kaldal asuv võluv linn. Peamine põhjus, miks ma Schaffhausenisse läksin oligi Reini juga. Ei alustanud reisi linnast, vaid joast ja selle kõrval olevast lossist. Loss polnud küll eriti suur ja uhke, kuid tore vaatamisväärsus ikkagi. Natuke jalutamist mäest alla ja jõudsin sillani, mis viis üle jõe. Sillalt nägi jõge ja ka juga aga tagantvaatest. Jõgi oli väga võimsa ning kiire vooluga ja ka päris lai. Kiire googeldus ütleb, et 150m lai ja 23m kõrge 🤯. Jalutasin ca 15 min edasi ja sain ilusa vaate ka eestpoolt. 

Edasi hüppasin rongile ja sõitsin ühe peatuse edasi, et jõuda Schaffhauseni linna. Rongijaam on kohe vanalinna servas, seega ei pidanudki pikalt jalutama kui jalutasin ilusas vanalinnas. Maalingutega majad ja ilusad kirikud olidki need asjad, mis tegid linna ilusaks. 

Lõpetuseks käisin Munoti kindluses, osa sellest oli vist küll remondis, kuid sisse lasti ikka. Jalutuskäik kindlusesse viis mind läbi paljude trepiastete ja viinamarjaistanduste ning kui ma tippu jõudsin, oli panoraamvaade linnale ja Reini jõele seda ronimist väärt.


Konstanz

Schaffhausenist tunni rongisõidu kaugusel on Saksa linn Konstanz. Peamine põhjus, miks seda linna külastada tahtsin oli see, et kuulsin teistelt kui palju odavam siin kõik on. Alustasin oma linna tuuri vanalinna avastamisega, kus on värvilised hooned, kitsad tänavad ja muljetavaldavad ajaloolised vaatamisväärsused.

Konstanz asub järve kaldal ja jalutuskäik mööda promenaadi oli üks päeva kõige lõõgastavamaid osi. Vaated järvele, kus purjelaevad libisesid mööda ja Šveitsi Alpid piilusid kauguses, olid lihtsalt vapustavad.

Nüüd muidugi kõige olulisem osa, kui odav on toidupood? Mingit ülisuurt ostlemist tegema ei hakanud, sest pean ju selle koju tagasi tassima, ostsin asju mis olid odavamad või millest mul oli puudus. Puuviljad olid enam vähem sama hinnaga, liha ja munad olid palju odavamad. Kuivained sarnase hinnaga, mis Šveitsis. Arvan, et oleksin saanud toidukraami veel odavamalt, kui oleksin läinud sügavamale Saksamaale, aga ilmselt poleks see nii väikese koguse peale ära tasunud.


Kui kallis ikkagi on Šveits?

Pole eriti hindadest siin blogis rääkinud, aga mõtlesin, et äkki mõnele huvitav lugeda. Lühidalt on kõik kallim, kuid oleneb mida täpselt võrrelda. Näiteks on liha mõnikord lausa 2 korda kallim võrreldes Eestiga. Ka puuviljad on üsna kallid. Teised asjad jällegi üsna sarnaste hindadega. Selle kõige juures peab aga arvestama seda, et kuigi hinnad on kõrgemad on ka palgad palju suuremad. Keskmine palk Šveitsis 2023. aastal oli 6788chf, mis on ~7225 eurot, Eestis vaid 1904 eurot. Kiire arvutus annab rohkem kui 3 korda kõrgema palga ning lisaks sellele on ka Šveitsis palju madalamad maksud, mis tähendab, et sulle jääb kordades rohkem raha kätte. Kuigi armastan Eestit ja see jääb alati minu koduks, näen järjest enam võimalust tulla Šveitsi elama. Mitte ainult raha pärast, vaid ka looduse, inimeste, turvalisuse ja organiseerituse pärast. 


Järgmise seikluseni!


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Ettevalmistus uueks väljakutseks

1. nädal

2. nädal